Geocaching – spannend speuren in de natuur!
Hoe maak je een blokje om in deze tijd extra leuk en spannend? Ga geocachen oftewel schatten jacht. Een leuke activiteit waarbij je in de natuur op zoek gaat naar een “verborgen schat” (geocache). Deze ligt vaak verstopt op een mooie plek in de natuur. Wij vroegen een echte geocacher uit Zeewolde, Wouter Nederveen, hoe het nu precies in zijn werk gaat. Pas op deze activiteit is behoorlijk verslavend maar dan op een positieve manier!
Wat is geocaching precies?
Geocachen is eigenlijk modern schatzoeken. Met een Smartphone (met GPS- functie) of een GPS-ontvanger ga je op zoek naar verborgen schatten. Dit allemaal lekker in de buitenlucht. Lekker wandelen met een beetje avontuur erbij! Elke keer als je de cache (schat) vindt geeft dat een blij gevoel. De caches worden verstopt op een bepaald coördinaat welke online staat aangemeld (www.geocaching.nl & Geocaching app). Als je de cache gevonden hebt zet je jouw naam in het logboek en plaats je online een bericht over de gevonden cache in jouw account. Soms zitten er ook spulletjes in die je mag ruilen. Doe dit wel zo onopvallend mogelijk. Zo weten anderen niet waar het verstopt ligt en blijven de caches op de juiste plaats liggen. Natuurlijk verstop je de cache weer zoals je deze hebt aangetroffen. Zo ligt de cache weer klaar voor de volgende cacher.
Hoe ziet een geocache eruit? Zijn er meerdere varianten?
Je hebt heel veel verschillende soorten. Sommige kun je zo gaan zoeken (Traditionals). Voor andere caches moet je eerst (moeilijke) puzzels oplossen (Mysteries). Voor weer andere krijg je tijdens de wandeling verschillende vragen die het uiteindelijk het coördinaat geven (multi’s), en zo heb je nog meer variaties. Ook de cache zelf kan variëren van een klein kokertje (micro-cache), een bakje tot een grote kist of ton. Sommige caches zijn zo gecamoufleerd dat ze helemaal opgaan in de omgeving. Het leuke is dat je nooit echt weet wat je aan treft. Soms kan het een gewoon doosje zijn maar soms wordt er enorm veel aandacht aanbesteed. De manier van openen kan heel speciaal zijn of het zijn hele kunstwerken of thema’s die in een cache verwerkt zijn. Zo is het een verrassende bezigheid voor jong en oud.
Waar en hoe worden ze verstopt?
Caches kunnen overal verstopt worden. Wel heb je daarvoor toestemming nodig van de “grondeigenaar”. Dit kan de Gemeente zijn, Staatsbosbeheer of de eigenaar van een bepaald gebouw of gebied. De caches zijn op verschillende manieren verstopt: in boomstronken, paaltjes, hekjes, onder stenen, etc. Hier zijn wel bepaalde regels voor opgesteld waar je je aan moet houden. Voor sommige caches heb je “gereedschap” nodig. Denk bijvoorbeeld aan een magneet, een pincet of een prikstok om tussen de bladeren te zoeken. Ook zijn er “klimcaches” en “waadcaches”. Die hangen hoog in de boom of ergens onder een brug. Hier heb je speciale klimuitrusting of een waadpak of kaplaarzen voor nodig.
Hoe kun je beginnen met geocaching? Ergens aanmelden? En wat heb je ervoor nodig?
Om te beginnen heb je een gratis account nodig op geocaching.com en een GPS-apparaat of mobiele telefoon (met internet en GPS). Dit account kun je later altijd uitbreiden naar een betaald premium account, om meer caches te kunnen vinden. Lees je ook vooral even goed in om te weten hoe het spelletje gespeeld wordt. Daarna kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Begin vooral gemakkelijk met de Traditionals en eventueel makkelijke Multi’s. Op elke cachepagina staat de moeilijkheid van de cache en de zwaarte van het terrein aangegeven. Begin makkelijk en ga pas daarna jouw grenzen steeds verder verleggen. Zo ontdek je steeds meer welke tools (gereedschappen) je nodig hebt of hoe je de puzzels moet oplossen. Gebruik daarnaast je gezonde verstand. Is het te gevaarlijk? Zoek dan een andere. Krijg je hem niet open? Maak hem dan niet kapot. De maker van de cache heeft er ook geld, tijd en energie in gestoken. Maar geef vooral niet te snel op. Vaak zie je wel iets ongewoons of opvallends aan de omgeving. Hier word je ook steeds “scherper” in. En ongeschreven regel is: houd rekening met de omgeving en houd de omgeving netjes, heel en schoon!
Hoeveel caches zijn er plus minus in Zeewolde?
In Zeewolde zijn circa honderd caches in alle soorten en maten verstopt. In heel Nederland lagen er in 2020 meer dan 40.000 actieve caches. In heel de wereld zijn er miljoenen caches te vinden. Kortom, genoeg om je te vermaken.
Tip van de redactie: het is vooral ook leuk om, als je naar vrienden of familie gaat, iets eerder te vertrekken en dan nog ‘even een cache te pakken’. En vergeet dus ook jouw GPS niet mee te nemen als je op vakantie gaat. Vaak ontdek je zo heel bijzondere plekjes buiten de gebaande paden.
Leuk weetje! De eerste geocache van Zeewolde werd geplaatst door de directeur van Staatsbosbeheer in het Hulkesteinse Bos.
Tips:
● Vergeet niet een pen mee te nemen (geen naam in het logboek is geen geldige log online).
● Lees vooraf de cachebeschrijving, moeilijkheid en de eventuele hint.
● Laatste logs lezen voor suggesties.
● Volg je geo-gevoel (intuïtie).
● Maak een lijst van jouw caches.
● Laat het gebied achter zoals je het gevonden hebt.
● Blijf op de paden (behalve het laatste stukje bij de cache, zo verstoor je het wild niet).
● Veiligheid voorop (laat thuisfront weten waar je bent).
● Wees bewust van jouw omgeving.
● Check op teken als je in het bos hebt gewandeld/gezocht.
● Draag de juiste schoenen (verschillende ondergronden).
● Geniet van het geocachen.
Heb je nog een vraag naar aanleiding van deze blog?
Laat dan hieronder een reactie achter. Wij lezen en beantwoorden alles.
